Denna chokladkaka med tryffel är en ren smakexplosion av choklad, karamell och lakrits. Prova den! Vi lovar att du inte kommer ångra det.ANTAL: 6 PERSONER
TILLAGNINGSTID: 70 MINUTER

- 175 g Nicolas Vahé Chokladtryffel / lakrits
- 175 g smör
- 175 g Nicolas Vahé Socker / saltkaramell
- 7 pastöriserade äggulor
- 4,5 pastöriserade äggvitor
- 20 g mjukt smör
- 10 g socker
- 20 g kakao


Smält 175 g smör och choklad i en skål över vattenbad. Blanda 2/3 av sockret med äggulorna och vispa det tills det blir vitt. Vispa äggvitorna i en annan skål och tillsätt den sista tredjedelen av sockret under tiden. Häll försiktigt i den smälta chokladblandningen i skålen med de vispade äggulorna. Tillsätt sedan successivt de vispade äggvitorna till choklad- och äggblandningen tills du har en jämn blandning.

Smörj in en stor ugnsform grundligt med mjukt smör. Strö över socker och häll sedan av det överflödiga sockret. Sockret gör det lättare att lossa bottnen när kakan är klar. Bred ut hälften av degen i den smorda formen och ställ den i ugnen på 175°C i ca. 30 minuter.

Ställ resten av degen i kylskåpet.

Ta ut kakan från ugnen, även om den inte ser helt klar ut. När du tar ut kakan kommer den att falla samman. Det är meningen. Låt kakan svalna i kylskåpet.

Fördela resten av chokladdegen på den avkylda bottnen och släta ut den så att ytan blir jämn och fin. Ställ tillbaka kakan i kylskåpet och låt den vila i några timmar eller möjligen över natten. Lossa kakan från kanten och botten av formen med en kniv och lägg upp den på ett serveringsfat. Strö eventuellt över florsocker eller kakaopulver över kakan och dekorera eventuellt med färska bär.