”Med utgångspunkt från Haupts God Påsk har jag skapat en tårta som är glutenfri och även lätt kan göras laktosfri genom att ersätta mjölkprodukter och choklad med laktosfria varianter. En glutenfri blondiebotten bakad på bland annat mandelmjöl och med smak av lakrits. En fräsch, lite syrlig fyllning med vitchokladmousse smaksatt med passionsfrukt som blandas med grovt hackade God Påsk-mandlar. Till sist en lakrits- och mandelkräm att dekorera tårtan med. Det sistnämnda kan förstås uteslutas men den här krämen blev så vansinnigt god att jag varmt kan rekommendera att göra den. Krämen räcker till mer än vad som visas på bild, så antingen dekorerar du mera eller sparar krämen i kylen och spritsar på glass eller annat. Tårtan kan göras i god tid innan den ska avnjutas.” säger Annelie Andersson som driver bloggen Blomster & Bakverk och som har skapat denna fantastiska tårta i samarbete med Haupt Lakrits.

INGREDIENSER

Blondiebotten

120 g smält smör

3 ägg

180 g (2 dl) fint rårörsocker

55 g (1 dl) rismjöl

40 g (1 dl) mandelmjöl

1,5 tsk Haupt lakritspulver Kalabrien

1 tsk salt

50 g hackad vit choklad

Fyllning, vitchokladmousse med passionsfrukt

6-8 st passionsfrukter (ca 140 g saft)

200 g vit choklad

1 ägg + 1 äggula

2 gelatinblad

2,5 dl vispgrädde

10 God Påsk-mandlar (ca 1 dl grovt hackad)

Lakrits- och mandelkräm (dekoration)

100 g rumsvarmt smör

3 msk mandelsmör

2 tsk Haupt lakritspulver Asien

150 g florsocker

0,5 dl grädde

TILLAGNING

Blondiebotten

  • Värm ugnen till 175°. Använd en form som är 18 cm i diameter, antingen med löstagbar kant eller botten. Om du använder en form med löstagbar kant, kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Formen behöver inte smörjas.
  • Smält smöret och ställ åt sidan att svalna. Ta fram en bunke och lägg i knäckta ägg, rårörsocker, ris- och mandelmjöl, lakritspulver och salt. Tillsätt det smälta smöret och blanda nu alltsammans till en tjock och jämn smet. Hacka till sist den vita chokladen och vänd ner den.
  • Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den kan gärna vara lite kladdig i mitten. Låt botten svalna och kyl den sedan helt.

Fyllning

  • Dela passionsfrukterna och gröp ur dem. Lägg allt i en liten kastrull och värm försiktigt i några minuter. Sila nu bort kärnor och fruktkött genom att låta det passera genom en finmaskig sil. Tryck på med baksidan på en sked. Se till att du får ca 140 g fin passionsfruktsaft. Spara gärna några kärnor till dekoration genom att skölja av dem och lägga på fat att torka. (Resten kan du spara i en burk och blanda i en smoothie, fruktsallad eller chiapudding.) Låt saften svalna till rumstemperatur.
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
  • Gör iordning ett vattenbad genom att hälla lite vatten i botten av en kastrull och placera en skål ovanpå (skålen ska inte röra vid vattnet). Ta bort skålen och koka upp vattnet. Hacka den vita chokladen grovt. När vattnet kokar drar du kastrullen från plattan, placerar skålen ovanpå och lägger den vita chokladen däri. Låt stå en stund och rör sedan med en slickepott tills chokladen helt smält. Ibland kan man behöva värma på vattnet lite. När chokladen smält helt lyfter du av skålen från värmen och låter den svalna.
  • I nästa steg behövs också ett vattenbad. Ta fram en bakbunke i lämplig storlek och lägg ägg och gula däri. Placera bunken ovanpå vattenbadet och vispa äggen tills de tjocknar och blir riktigt pösiga och glansiga. Pass på bara så att du inte har för varmt, då kan det bli äggröra istället. När äggsmeten är klar lyfter du av bunken och ställer åt sidan.
  • Krama nu ur gelatinbladen och lägg ner i äggsmeten, ett i taget, och rör om tills de helt lösts upp. Häll nu under omrörning i den smälta vita chokladen och blanda allt väl. Till sist vänder du ner passionsfruktsaften. Vispa nu grädden löst och tillsätt chokladblandningen lite i taget. Vänd försiktigt runt med slickepott tills jämnt och fint. Nu är moussen klar.
  • Ta fram ett tiotal God Påsk-mandlar och hacka dem grovt (ca 1 dl är lagom). Häll hälften av moussen över den kalla botten och strö därefter lakritsmandlarna runtom hela ytan. Fyll sedan på med resten av moussen. Slå formen lite lätt mot köksbänken så eventuella luftbubblor försvinner. Ställ nu i frys att stelna över natten.

Lakrits- och mandelkräm

  • Vispa det rumsvarma smöret i någon minut. Tillsätt mandelsmör och lakritspulver, vispa samman. Ha nu i florsockret, lite i taget. Till sist tillsätter du grädden, tills konsistensen känns bra. Om den känns för tunn, ha i lite mer florsocker. Om den känns för tjock, ta i lite mer grädde eller mandelsmör. Häll i spritspåse och låt krämen sätta sig. Provspritsa en bit för att se att den håller ihop fint.

Samma dag som tårtan ska ätas tar du fram den ur frysen. Lossa på formen så snart det är möjligt för att få så fina kanter som möjligt på moussen. Om du haft bakplåtspapper i botten, dra bort det. Lägg upp tårtan på ett fat och ställ i kylen att tina under dagen. Gör lakrits- och mandelkrämen ovan och ta fram och dekorera tårtan. Om du sparade några passionsfruktkärnor kan du även lägga ut dem i ett vackert mönster. Och till sist, placera ut några Haupt God Påsk lakritsmandlar ovanpå. Ställ sedan tillbaka tårtan i kylen och ta fram den någon timme innan servering.