Somrig gräddtårta är nästan ett måste på studentmottagningen och examensfesten. Men ska man fuska och köpa färdig eller själv ställa sig i köket? Här kommer vårt recept på klassisk gräddtårta med jordgubbar som ser ut precis som på kondis – men som är lätt som en plätt att göra själv!

Ingredienser 

Tredelad tårtbotten

2 dl marsansås 

1 dl hallonsylt 

2 dl färdigblandad jordgubbssaft 

3 st gelatinblad 

5 dl vispgrädde

300 gram färska jordgubbar

Gör så här

1. Montera tårtan på ett tårtfat enligt följande: tårtbotten, hallonsylt, tårtbotten, vaniljkräm, tårtbotten. 

2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Hetta upp jordgubbssaften och lös upp gelatinbladen i saften. Låt blandningen svalna i rumstemperatur. 

3. Vispa grädden fast men inte hård. Täck hela tårtan med grädde.

5. Montera jordgubbarna ovanpå tårtan, men lämna några centimeter fritt längst ut i kanterna.

6. Nu är det dags att spritsa! Plastpåse funkar men använd helst spritspåse och tyll för att få till den riktiga konditorikänslan. Spritsa en gräddkant runt jordgubbarna.  

7. Täck jordgubbarna med den avsvalnade gelén med hjälp av en sked.

8. Ställ in tårtan i kylen så att gelén stelnar helt.